1/1

Nog urgenter dan voor de 8-12 jarigen, is financiële educatie voor de jongeren van 13- 15 jaar. Zij hebben vaak al een bijbaan, een bankrekening en pinpas (weliswaar met toestemming van de ouders). Ook staan zij losser van de directe controle van hun ouders. Dit is de leeftijd waarop jongeren meer gebruik gaan maken van allerlei mogelijkheden op hun mobiele telefoon en waarbij status onder vrienden een grotere rol speelt. Het lesprogramma is een flexibel programma, dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de vragen en behoeften van de groep. In de kern gaat de cursus over dezelfde onderwerpen als voor 8-12 jarigen, maar dan met meer verdieping. Ook worden thema’s rond werk zoeken, werk hebben, loon en arbeidsrecht toegevoegd. 

 

In 8 workshops leren de 13 tot 15-jarigen:

1. verstandige keuzes te maken zoals niet meer geld uit te geven dan ze hebben en met budgetten om te gaan.

2. Reclame de baas blijven. Hoe ga je om met groepsdruk?

3. Geldzaken op orde hebben. Hier leren de leerlingen of een aanbieding echt voordelig is, budgetteren en hoe ze hun geldzaken zoals rekeningen op orde kunnen houden.

4. Bankzaken. Leerlingen leren over de functies van de bank, welke zaken daar geregeld kunnen worden en hoe je veilig kunt pinnen en online bankieren.

5. Zelf geld verdienen. De leerlingen leren de regels omtrent werk. Ook leren ze wat zwart werken is en dat je geld van de belasting kunt terug vragen.

6. Sparen & Lenen: Als laatste leren de leerlingen alles over geld opzij zetten en wat de voor en nadelen van lenen zijn.

7. Online weerbaar. Er wordt behandeld welke valkuilen er zijn online. Waar je op moet letten als je online een aankoop doet en wat de mogelijke consequenties zijn van bepaald gedrag op internet. Er zijn veelal ook verborgen kosten. 

PROGRAMMA 13-15 JAAR