PROGRAMMA 16-18 JAAR

1/1

Hoofddoel van de workshops bij 16-18 jarigen is dat de studenten leren omgaan met geld. Zodat zij als volwassene zelfstandig kunnen leven en wonen en de  huishoudfinanciën in balans kunnen houden.

Dankzij onderstaande financiële vaardigheden worden de deelnemers financieel zelfredzaam. Hiernaast wordt ook aandacht besteed in de lessen aan talentontwikkeling, dromen voor de toekomst en nadenken over gezondheid.

De leerdoelen en vaardigheden voor financiële weerbaarheid zijn:

1. Leren verstandige keuzes te maken. De leerlingen leren niet meer geld uit te geven dan ze hebben, aan bijvoorbeeld kleding of beltegoed. Hiernaast leren de leerlingen met budgetten om te gaan en prioriteiten te stellen in betalingen.

2. Reclame de baas blijven. De leerlingen maken opdrachten over  de werking van reclame, maar ook hoe je kunt omgaan met groepsdruk.

3. Geldzaken op orde hebben. Hier leren de leerlingen of een aanbieding echt voordelig is, ze leren budgetteren en hoe ze hun geldzaken zoals rekeningen op orde kunnen houden.

4. Bankzaken. Leerlingen leren over de functies van de bank, welke zaken daar geregeld kunnen worden en hoe je veilig kunt pinnen en online bankieren.

5. Zelf geld verdienen. De leerlingen leren de regels omtrent werk. Ook leren ze wat zwart werken is en dat je geld van de belasting kunt terug vragen.

6. Sparen & Lenen: Als laatste leren de leerlingen alles over geld opzij zetten en wat de voor en nadelen van lenen zijn.

7. Online weerbaar. Er wordt behandeld welke valkuilen er zijn online. Waar je op moet letten als je online een aankoop doet en wat de mogelijke consequenties zijn van bepaald gedrag op internet. Er zijn veelal ook verborgen kosten.