MON€Y SCHOOL bestaat 3 jaar! Symposium: 'Hoe doorbreken we de erfelijkheid van armoede?'

Hoe word jij rijk met MON€Y SCHOOL?

“Rijk denken, zonder geld, maakte mij rijk.”

Hoe je rijk wordt? Dat wil Aider (15 jaar) wel leren. Mooi, want MON€Y SCHOOL geeft al 3 jaar financiële educatie aan jongeren van 8-18 jaar. Dat verdient een feestje. Hoe wordt ook jij rijk(er)? Doorbreek samen met MON€Y SCHOOL de vicieuze cirkel van armoede voor kinderen in Nederland.

Een compliment maakt rijk

“Geweldige schoenen!” “Gespaard”, antwoordt Stella haar complimenteuze tafelgenote tijdens het driejarig jubileumfeest van MON€Y SCHOOL in het Stadsdeelkantoor Oost Café Genieten te Amsterdam.

Het is vandaag Complimentendag. Een complimentje kost niks en geeft zowel gever als ontvanger een rijk gevoel. “Een rijk gevoel kun je goed gebruiken als je in armoede leeft”, weet Stella uit ervaring. Zij viel van “hoog- in laagstand”.

Armoede maakt dom, dus leer je rijk

Stella is niet de enige. Tachtigduizend Nederlandse huishoudens leven onder de minimumgrens. Eén op de acht Amsterdamse kinderen groeit op in armoede en dit aantal stijgt. Zij gaan zonder ontbijt naar school, niet op vakantie, hebben geen geld voor (merk)kleding en leven net als hun ouders in voortdurende stress. Gastspreker Dr. van Geuns (Lector HvA) vindt: “Armoede verdient meer aandacht deze verkiezingsstrijd!” De maatschappij vraagt veel van mensen. Er zijn veel verleidingen en ontoegankelijke voorzieningen. Ook leidt het leven in stress tot een kortetermijnvisie en IQ-afname*. Dit heeft domme of onverstandige keuzes tot gevolg. Aldus Geuns: “Leer kinderen omgaan met (weinig) geld en het verminderen van stress.”

Praten over geld helpt

Mensen stellen praten over schulden 3-5 jaar uit na het ontstaan van de eerste schuld; Keeping up the appearences. Malcolm (11 jaar) en Aider (15 jaar) weten beter. Zij leerden net als 177 andere kinderen (naast huiswerkbegeleiding) tijdens de naschoolse opvang in acht lessen op een leuke manier omgaan met geld. Geen theorie, maar doen; peer-educators en rolmodellen als Soumia en gastsprekers als Kitty. Met resultaat, want vóór MON€Y SCHOOL durfde Aider als hij iets miste dit zijn ouders niet te zeggen: “Je voelt dat het ze raakt.” Nu wel en dat lucht op. Initiatiefnemer Salih Türker glundert als de (voorlopige) uitkomsten van onderzoeker Meijntje van Dijk (Verwey-Jonker Instituut) om de zelfredzaamheid van kinderen die in armoede leven te vergroten de MON€Y SCHOOL aanpak bevestigt.

Dromen doen voor rijke toekomst

Naast financiële lessen, leren jongeren nadenken over hun toekomst. Malcolm wil professor worden en met zijn Gymnasium advies op zak, lukt dat vast. Aider maakte een MON€Y SCHOOL plan voor zijn eigen im- en exportbedrijf. Stella heeft van haar onkunde (armoede), haar kunde gemaakt. Nu wil zij vrouwelijke lotgenoten de weg wijzen in het web van voorzieningen. Haar ambassadeurschap van de Stadspas, is nog maar het begin.

Wat zou jij doen met 10 miljoen?

“Kansfonds heeft 10 miljoen ter beschikking om samen de wereld mooier te maken”, vertelt Alie van der Wal (Kansfonds). Zij maakten o.a. met Fonds21 en Rotary Amsterdam Blauw de MON€Y SCHOOL mogelijk. Wat is jouw droom tegen armoede? Zou schooldirecteur Salih ooit in zijn middelbare schoolperiode hebben durven dromen dat zijn Nike obsessie (die zijn ouders niet konden betalen) zou uitmonden in dit MON€Y SCHOOL succesverhaal? Alie besluit de dag met een compliment aan hem: “MON€Y SCHOOL staat in het hart van de samenleving.”

'Hoe doorbreken wij de erfelijkheid van armoede?'

Dit is het titel van het symposium wat goed bezocht is door een mooie mix van professionals, armoede regisseurs, beleidsambtenaren, private fondsen, onderzoekers, adviseurs en ervaringsdeskundigen. Bent u benieuwd naar de presentatie van het symposium, kijk dan hier. En bent u benieuwd naar de achtergrond van dit symposium kijk dan hier. Hierin leest u ook het artikel 'MON€Y SCHOOL doorbreekt de vicieuze cirkel van armoede'.

*Boektip: Schaarste, Sendhil Mullainathan, Eldar Shafir.

Uitgelichte berichten